Regleringsmetoder

Reglering av Kropp (rörelse & struktur): Tiao Shen

En viktig punkt är att vara mild och mjuk vid utövandet av Hui Chun Qi Gong. Rörelserna ska vara vackra, mjuka och eleganta. Det är inte att liknas vid dans, utförandet skall överträffa utförandet av en dans, det kräver mjuka, runda, fortlöpande, oavbrutna och avslappnade rörelser. Mjukheten uttrycker ungdomens vitalitet, styvhet uttrycker stagnation och död. Mjuka rörelser av ryggkotorna kan snabbt reducera fett och styrka musklerna. Reglering av könshormoner sker genom rörelse i de lägre bukregionerna och i den lägre DanTian, detta stimulerar vasodilatation (utvidgning av blodkärlen), som ökar blodcirkulationen och förbättra mikro – cirkulationen. Dessa bidrar alla till att förhindra tre sjukdomar med hög mortalitet: högt blodtryck, diabetes och hyperlipidemi (fettrubbig).

När vi börjar träna är det viktigt att konstant påminna oss själva om strukturen, att slappna av från kropp till tå. Långsamt kommer vi märka en förändring i kroppsstrukturen, vi kommer att gå från en ”stel och hård” muskelstruktur till en mer avslappnad och lös sen och skelettstruktur. Dina muskler kommer att ”släppa taget” och slappna av, och en känsla av kroppen bär upp sig själv börjar infinna sig. Kroppen fyllas av en expanderande energi (Peng, fadern till de 8 energierna i BaGua) och vi rör oss bort från en känsla av att kroppen och utrymmet är separerat, mot en känsla av att kroppen är en del av utrymmet, att kroppen till slut är utrymmet och att kroppen och rymd blir ett.

Olika nivåer på kroppsstruktur
  1. Muskelstruktur. Stel, muskler och tanken håller upp kroppen.

  2. Senstruktur. Mjukare senor och ligament håller upp kroppen, tanken är närvarande.

  1. Skelettstruktur. Avslappnad lös skelettstruktur, kroppen vilar på skelettet, muskler och senor kan slappna av, tanken är närvarande.

  2. Expanderande struktur. Aktiv expanderande struktur. Intention och kraft är stark, muskler och senor engageras.

  3. Energistruktur. Avslappnad fylld Qi struktur, Qi fyller och håller ansträngningslöst upp vår kropp, tanken är närvarande.

  4. Tom struktur. Avslappnad tom struktur. ”Tom” struktur betyder inte att det inte finns någon struktur, men vi har rört oss bort från den fysiska strukturen. Tanken är inte längre närvarande, kroppsuppfattningen börjar upplösas och tid och rum börjar försvinna. En minut i detta stillstånd kan vara i hundra år.

Simon Brunström 16:e generationens lärjunge