Back To Nature, Back To Basic.. Del 4

Vi finner det normalt att försaka vår hälsa och våra känslor, att bränna ut oss i vår jakt på status, pengar och bekräftelse, att vara lyckade, att vara vinnare i livets lopp. Vi springer tills lungorna brinner och bena ger vika. Att stanna upp upplevs ofta som skamfullt och som ett misslyckande, men vi kommer alla i mål. Sedan spenderar vi våra prispengar på att återfå vår hälsa och ett rofyllt sinne, men i många fall är det försent. Att arbeta sig sjuk för att betala sig frisk, ännu en av samhällets normer som bör ifrågasättas.

Dag 3, Träningen

Dagen börjar gry och jag stiger upp från min bädd. Inuti huset är det mörkt. Jag har vaknat många gånger under natten av konstiga ljud, i rummet och utanför. När allting annat är tyst och stilla, blir minsta ljud till en orkan, sinnet spelar mig ett spratt och jag kan inte avgöra hur stora varelserna är som skapar ljuden. Kan vara en ekorre på bjälken ovan för mig, en mus som springer över golvet, en igelkott som letar vintervila i löven utanför, en vildgris som bökar i rummet bredvid, en orm som försöker tränga undan stenarna. Tankarna springer iväg, sinnet är svagt, rädsla dess främsta bränsle. Jag rister på min kropp, skakar av mig dessa förlamande tankegångar. Vi kan inte låta rädsla diktera våra liv, den dagen rädsla formar våra val förlorar vi slaget om vår frihet. Jag tar min käpp och går ut.

Jag vandrat till stället jag förberett dagen innan. Solen har ännu inte rundat horisonten. Jag värmer upp och påbörjar min morgon träning. Morgonen är vikt åt Wudang Fem Himmelska Drakars Helande QiGong 武当五龙天罡气功医疗. Ett set som bygger upp styrka, sinne och energi, som behövs för att ge effektiva behandlingar. Fokus är på Gong, att bygga upp en extraordinär förmåga.

Aurora vi möts igen, hon stiger sakta upp över bergen, ljuset är mjukt och lent när hon ler mot mitt ansikte. Sakta men säkert närmar sig skuggan, jag har missbedömt solens bana, den sista timmen står jag i skuggan, det får jag åtgärda i eftermiddag, vyn är mäktig. Jag avslutar träningen och går tillbaka till huset. Första frukosten nalkas, gröt med nötter, frön, torkade frukter och honung.

 

Jag ska precis stiga ur dörren och gå till drakkällan för att träna, när jag hör två röster utanför. Det är kocken från templet och en annan som jag inte känner igen, båda två är i 20 års åldern. Vi börjar prata, de är väldigt nyfikna på min träning och min vistelse här. De säger att de är här för att rensa, rena och välsigna huset, förberedda och underlätta min vistelse här. Det framgår tydligt att Abboten är orolig, vem vet att du är här, vet The Daoist Association att du är här? Jag ljuger inte, men jag säger inte hela sanningen, Mäster Tang vet att jag är här, men han är inte knutten till Templen och Wudangs daoistiska religösa sällskap. Mäster Li vet också att jag är här och han är i allra största grad knutten till templen och det daoistiska sällskapet, då han är en av två högpräster i Wudang. Men till saken hör att han avskyr att handskas med dessa politiska och i hans ögon korrupta sällskap som endast har dollartecken i sinnet, ett nödvändigt ont, som undviks så gott det går. Jag låstas som om mitt svar ska vara tillräckligt. De vet inte vem Mäster tang är, men Mäster Li känner de till namnet, deras kroppsspråk säger mig att de vill fortsätta fråga, men vill inte stöta sig. De gör en kort reningsritual, de går in i mittenrummet och tänder ett par hundra rökelser, på en gång. Jag hör hur de hostar mellan orden. Hela huset rökfylls, om det fanns en enda mus, ekorre, spindel eller orm här, så är de rökförgiftade nu.

Jag vandrar ner till terrassen vid drakkällan och påbörjar mitt träningspass. Förmiddagspasset ser ut som följande

  • Fem helande ljud 五音养生功 Wu Yin Yang Sheng Gong. En sittande meditation där sång, massage och visualisering sammanförs för att skapa vibrationer i kroppen för att rena och styrka våra inre organ. Detta praktiseras bäst i avskildhet, pågrund av ljudnivån.
  • Avslappningsarbete 放松功 Fang Song Gong, för att förbereda kroppens stora leder, de sju stjärnorna, starta upp blod och energicirkulationen samt förbereda och öppna upp meridianerna i kroppen.
  • Stående meditation i 浑元桩 Hun Yuan Zhuang (kosmiska cirkelns position) i minst 30 min för att alstra Qi och bygga upp kroppshållning.
  • Spiral arbete 螺旋功 Luo Xuan Gong. Att i olika positioner utmana sig själv genom att skruva och sträcka på kroppsdelar i alla dess riktningar, för att bygga upp senor, ligament, fascia och muskler.
  • Stretching, domen var hård och rättvis i Beijing. Jag måste öppna upp min höft, längdrygg och axlar mer om jag vill nå högre höjder i mina kampkonster.
  • Svärdskonst, 武当丹派剑法基本功 Wudang Dan Pai Jian Fa Ji Ben Gong, grundträning i Wudang Svärdskonst. Det vill säga de 13 grundteknikerna med både höger och vänster hand, för att inte skapa en obalans i kroppen. Teknikerna kan från början utföras långsamt men sedan ska kraft och snabbhet ökas. Enligt Chen Laoshi var svärdskonst en fråga om liv och död, och måste därför tränas och behandlas som så.

Ca 3 timmar senare, svettig och med trötta ben tar jag mig upp för trapporna. Jag känner mig frisk, fri och trots mina ben, fylld med energi, i min anteckningsbok, står det ”Superpepp” på sinnesstämning. Till lunch serveras blåbärssoppa & knäckebröd från Sverige samt torkade drakögon, 龙眼 LongYan (lyhcee likande frukter) och kinesiska dadlar 红枣 HongZao, vilka båda kan ingå i bergsdieten.

Inuti huset är det kallt, fuktigt och mörkt, jag vill ta vara på dagens ljus och bestämmer mig för att ta med hängmattan ned till utsiktsplatsen. Jag spänner upp den mellan ett träd som skänker skugga och en av stenpelarna från det nya staketet. Utsikten är magisk. Vädret är klart och jag kan se långt. Hängmattan ger min längdrygg avlastning på en fantastisk sätt. Efter ett par timmar är det dax för eftermiddagspasset. Ryggen är utvilad men bena är tunga från två dagars vandring med tung packning. Men vi säger som Jakob – Det är bara att visa att det inte är de som bestämmer! På schemat står

  • 浑元桩 Hun Yuan Zhuang (kosmiska cirkelns position) i 30 min för att stärka kroppshållning och alstra Qi. Dagens eftermiddagspass känns trögare. Får inte samma flöde som på förmiddagen. 
  • De Fem Djurens Inre Arbete 五行内功 Wu Xing Nei Gong. Ett träningssätt där rörelserna är inspirerat av fem olika djur, Sköldpadda, Drake, Trana, Tiger och Orm. Rörelser, andning och intention sammanfogas för att balansera upp kroppen inre, yttre struktur och dess organ samt känslotillstånd.
  • Cirkels silkesvävning 浑圆缠丝功 HunYuan ChanSi Gong. Jag ska försöka våga mig på en översättning av denna term. Hun till sin natur avser något som är blandad, något som fortfarande är sammansatt och som inte har delats upp i olika delar exempelvis 浑沌HunDun som ofta översätts som “Original Chaos”. “Yuan” betyder bokstavligen rotationer eller cirklar. Sätt ihop Hun och Yuan till 浑圆 HunYuan och det kan översättas som “Perfekt Cirkel” eller “Kosmisk Cirkel” och är ett annat namn för WuJi, ett neutralt tillstånd utan separation. Chan innebär att “väva eller spinna” och Si är “Silke”. 缠丝ChanSi översätts som “Silkesvävning”, som refererar till den känsliga och tidskrävande arbetet att flytta och raffinera Qi. Gong översätts ofta till “Arbete”, men ett mer korrekt sätt skulle vara en färdighet eller förmåga som du får efter hårt arbete under en längre tid. Så en direkt översättning skulle kunna vara ”Kosmiska Cirklars Silkesvävning Förmåga” eller ”Arbetet med att väva kosmiska cirklar”. Hela tanken med träningen är att skapa och sammanfoga kroppens alla olika cirklar för att skapa en sfär, som utgår från ditt centrum, där kroppen rör sig som en enhet, för att på så sätt bygga upp kraft och få kropp och sinne att återvända till WuJi.

Med ännu tyngre ben tar jag mig upp för trapporna jag har en sak kvar på dagen agenda innan det är dags för mat, att fixa utsiktsstället för morgonträningen. Jag röjer snabbt upp ett större område, det är bara en liten justering, ett par grenar som ska kappas, mark som ska planas till och ett par tagbuskar som ska bort. Sedan återvänder jag till mitt hus. Gårdagens middagsmeny är oförändrad, bulgur med nötter, frön och torkad frukt. Kanske är mitt sinne trött men jag hör en massa konstiga ljud från olika delar av rummet och huset, en olustig känsla sprider sig i kroppen, jag bestämmer mig för att äta min middag inne i mitt ”säkra” myggnät. Efter måltiden följer studier i Inre Alkemi. Tanken vandrar iväg flera gånger, jag börjar överge min ide om att kunna fasta här, hur ska jag orka? Ögon har svårt att hålla sig öppna, jag är trött i både kropp och sinne, ikväll ingen meditation, jag blåser ut ljusen och slocknar.

Simon Brunström 16:e generationens lärjunge