Back To Nature, Back To Basic Del 5

De mest uppenbara kraven för självutveckling är ett öppet sinne, att våga släppa taget för att försöka acceptera nya idéer, göra verkliga förändringar och ordna prioriteringar. Här är du nära till naturen, till jorden och stjärnorna, här är du närmre till dig själv, utan distraktioner. Här förstår du att förlora är att vinna, ju mer du gör dig av med desto bättre. Genom att tömma det yttre fyller jag det inre, jag känner att jag fått en hel del genom att förlora en del. Störande tankar, planer och begär för ett bekvämade liv, ersätts med lugnt sinne, meningsfylldhet och ro i själen. När jag kan leva med basbehoven känner jag mig som mest rik.

Dag 4

Soluppgången är magiskt vacker, den sveper iväg mig och fyller mig från topp till tå. Fem drakarnas helande QiGong känns starkare, kraftfullare och hel. I varje andetag och rörelse finns en närvaro, jag känner hur blodet rör sig, hur musklerna arbetar, hur senorna sträcks, Hur hjärtat påverkar och påverkas av andningen, med mikroskopisk precision kan jag förflytta tanken och känslan igenom kroppen. Jag känner min omgivning, hur solens varma strålar tränger in i mina händer, fingrar och ansikte, hur jordens tunga lugnande energi flödar upp genom mina ben, till mina njurar. Hur dessa två urkrafter möts och blandas, för att sedan sammanfogas i min kropp. När jag går tillbaka till huset känner jag mig otroligt levande och stark, både mentalt och fysiskt.

Från den djupa skuggan och evighetens krön
stiger du upp, du bländande kropp.
Jag lyfter min blick, och möter dig med vördnad.
Frisk och djärv, ditt strålande ansikte föder hopp

Du tornar dig upp mot det välvda blå.
Vem förankra pelaren i jorden, djupt ner, i evig sten?
Din massa står fast, solid och hård, eoner blåser förbi.

Mitt drömmande väsen bestiger er lugna höjd
och svävar bort i det oändliga.

 

Frukost är i stort sett oförändrad, dvs. gröt med nötter, frön, torkade frukter och honung. Morgonritualerna klaras av, tandborstning och toalettbesök. Eller toalettbesök, här finns ingen toalett, som ni säkert har listat ut, utan jag har en liten arméspade och då ormarna redan gått i vintervila här uppe på toppen kan jag ganska säkert välja var jag vill avlägga morgontoalett. Och om det inte finns någon toalett, så finns det inte heller någon dusch. Jag har därför hängt upp en portabel ”balja” med vatten i för att kunna tvätta av mig det värsta och diska.

Även träningen är i stort sett oförändrad sedan igår, Fem helande ljud, FangSong Gong, Hun Yuan Zhuang, Luo Xuan Gong, Stretch och Svärdskonst avverkas innan det är dags för lunch, som består av blåbärssoppa och knäckebröd, inga överraskningar där heller. Lunchen följs av studier i hängmattan, som följs av eftermiddagsträning. Allt flyter på, vädret, träning, studier, meditation, allt känns rätt, inte som någon uppoffring, istället en känsla av att leva, att vara ytterst ansvarig för mitt eget liv. Det känns inte exotisk, utan normalt, kanske var det så här det var tänkt. Konstigt att jag kan känna mig mer hemma här, än på en gata i min hemstad.

Efter träningspasset återvänder jag till hängmattan och blickar ut över de grönklädda bergen, himlen är blå. Jag upplever ett sällsynt lugn i mitt inre, en stilla lycka fyller mig, jag känner mig fri, kroppen känns fjäderlätt och sprängfylld av energi. Trots en lång dag av träning och lite föda studsar jag upp för trapporna. Min energikropp börjar vakna till liv, ett resultat av träningen och meditationen. Det har hänt många gånger för, men aldrig så här snabbt. Enligt den Daoistiska medicinen har vi tre olika kroppar. Förenklat kan vi säga att vi har en fysisk Yin-kropp som måste återvända till jorden när vi dör, en energikropp bestående av din Qi, samt en spirituell Yang-kropp dvs. ditt väsen eller själ, och som vid rätt kultivering kan överleva den fysiska kroppen och uppnå odödlighet. Det finns även de inom Daoismen som tror att det är möjligt att gå emot naturen och uppnå en fysisk odödlighet. Vet inte om jag är övertygad, och även om det var möjligt, skulle jag inte vilja vandra här för evigt. Jag når lerhuset, tvättar av mig och lagar middag, vilken är oförändrad från igår.

Idag har jag varit helt själv, inte en själ har råkat vandra förbi, helt ensam, helt utan avbrott. Jag upptäcker att mitt solcellsdrivna batteri inte har laddats under dagen, vilket gör att jag inte kan ladda min mobil, vilken jag använder till väckarklocka och ficklampa. Det är inget jag kan fixa nu, det är mörkt, jag skjuter upp tanken till imorgon. Jag tänder mina ljus och fördjupar mig i studier av inre alkemi. Efter en timme eller två är det dags för den sittande meditationen som följs av liggande meditation.

Det har aldrig varit så här lätt, jag känner ingen smärta i mina knä, min fysiska kropp blir till en enhet, jag inte kan skilja på olika kroppsdelar, kroppen är en sfär som expanderar och sjunker tillbaka i takt med andningen, min tanke är skarp och lugn, sinnet placeras i DanTian, fokus i 360 andetag. Tid och rum förändras, jag kan inte säga hur länge jag suttit eller var gränsen för min egen kropp och rummet börjar, jag vet bara att jag under tiden som gått har varit närvarande i min kropp. Jag kryper ner i min sovsäck, som blir till en stor varm kokong, jag fortsätter min meditation.

Ett delmål med den liggande meditationen är att nå full avslappning och en hjärnaktivitet bestående av thetavågor, ett tillstånd mellan dröm och medvetande, ett tillstånd för lucida drömmar dvs. klardrömmar som innebär att vi är medvetande om att vi drömmer, undertiden vi drömmer. Efter ett tag lär vi oss att kontrollera drömmarna, vi kan därefter fortsätta att träna, meditera eller utveckla oss på olika sätt som hade varit omöjligt i ett vaket tillstånd. Slutmålet med träningen är dock att sluta drömma helt, när vår själ är full och i harmoni kommer behovet av att drömma att upphöra, och vi kommer spara den energin, för tro det eller ej, så går det åt en massa energi till att drömma. Jag samlar ihop mig och somnar tungt. Natten fylls med erotiska drömmar, ett tecken på att min Jing (bl.a kroppens hormonsystem), en av kroppens tre skatter är välfylld och letar vägar ut, men det är även ett tecken på att min Shen (själ) inte är i harmoni. 

Du är ett väsen som styr ett muskeltäckt skelett gjort av stjärnstoft, ridandes en sten som far fram igenom rymden.

Räds inget!

 

Simon Brunström 16:e generationens lärjunge